Kinderen voordeel met een zachte bal

zachte tennisbal voor kinderen goed?

Wat is het beste voor een kind om tennis te leren en de tennissport echt leuk te gaan vinden?

Waarschijnlijk heb je wel een keer iets langs zien komen in de krant of op facebook over verenigingen die zeggen nu ‘zachte ballen en aangepaste velden’ te gebruiken. 2 Vragen die je na het lezen van deze blog kunt beantwoorden. Helpen deze accessoires kinderen om beter in tennis te worden? Gaan ze tennis echt leuker te vinden? RuRaSports zal hieronder de vraag beantwoorden.

Zelf ben ik opgegroeid in een tennisfamilie. Elke zondag waren zij op de tennisbaan te vinden in ‘de Uithof’ te Den Haag. Dan spreek ik over de tijd dat ik zelf nog in de buggy zat. Ik werd aan de zijkant gezet tijdens uurtje vrijspelen of les van mijn ouders. Leuke herinnering is… die keer dat ik een racket of beter gezegd batje in mijn handen kreeg. Vastgebonden aan dat batje zat een bal, zodat hij niet weg kon rollen. Ik was uren zoet om dat balletje met dat racket te meppen….
Enige waar ik aan zat te denken… zelf lekker mee doen, elke zondag samen met mijn ouders dat leuke spel spelen. Toen ik 6 jaar werd mocht ik eindelijk op les. Maar gelijk ook leuk meespelen met je ouders dat zit er dan toch echt niet in. Ja ik kon die bal een klap geven, maar ik weet zeker dat mijn ouders keer op keer ballen aan het rapen waren. Arme ouders…

Zou het geholpen hebben om toen kinderballen te hebben?

Om deze vraag te beantwoorden wil ik eerst toelichten wat ik onder tennis versta. Tennis is niet alleen een bal slaan, om deze gedachten gelijk maar uit de lucht te halen. Ik heb vele mensen ontmoet die dit zeggen en overtuigt om die gedachten in te wisselen voor deze gedachten. ‘Tennis is een spel waarbij jij samen met een partner een bal overspeelt over het net binnen een afgebakend veld’.
De kwaliteit van de bal maakt deel uit van de plezierbeleving. Hieronder zie je de eigenschappen van de normale gele tennisbal die iedereen kent, maar ook de eigenschappen van de kinderballen die ze tegenwoordig bij de meeste verenigingen gebruiken.

Normale bal:
• Hoge stuit
• Vliegt ver
• Remt niet snel af
• Voelt als een steen op een kinderracket

Kinder(zachte) bal:
• Lage stuit
• Vliegt niet ver
• Remt snel af
• Voelt als een tikje op een kinderracket

Uit de kenmerken hierboven zie je duidelijk verschillen tussen de normale bal en de kinderbal.
Belangrijkste reden waarom de normale bal deze kwaliteiten heeft is om op groot veld de afstand te kunnen overbruggen en hoog genoeg op te stuiten zodat de ander de bal terug kan slaan. Zo is misschien een leuk weetje dat de ballen in de geschiedenis steeds andere eigenschappen heeft gekregen. Niet zo speciaal is dat ze nu beter aanvoelen, maar wat je wellicht niet weet is dat de ballen nu langzamer zijn gemaakt bij het proftennis i.v.m. steeds harder slaan van de spelers. Dit komt met name door de verbeterde technologie van de rackets. Toen de ballen nog niet langzamer gemaakt waren zagen we dat er te makkelijk werd gescoord. Stel je tennis eens voor met: ‘Ralleys die max. 3 slagen lang zijn, services die niet meer terug komen, geen lange ralleys meer…. voor je het door hebt is de wedstrijd al voorbij. Zonder het harde werken voor het punt is er weinig tot geen emotie. Dit maakt tennis niet aantrekkelijk voor de kijker, maar ook zeker niet voor de spelers.

Vanuit dit oogpunt helpt het kinderen om met kinderballen sneller plezier in tennis te krijgen.

Met kinderballen tennissen zorgt ervoor dat de bal niet gelijk als kanonskogel wegvliegt, in snelheid afremt in de lucht en niet snel boven schouderhoogte opstuit. Hierdoor zal de bal langer in het spel blijven en krijgen ze mogelijkheid om zelf het punt te gaan behalen. Deze strijd om een punt binnen te halen en de wedstrijd te winnen is wat het tennissen leuk maakt.
Zit je dan nog met de vraag of ze ook echt beter worden? Daar ben ik van overtuigd!
Kinderen zullen bij plezier vaker gaan tennissen en dus steeds meer oefenen. Hoe meer ze oefenen hoe beter ze worden!