Je hebt 2 kansen, je mag de bal zelf opgooien en de tegenstander heeft er totaal geen effect op.
Je zou zeggen dat dit een enorm voordeel is…. Ik heb het dan over de opslag, bekend als de Service. Ondanks al deze voordelen constateer ik als RuRaSports dat vele tennissers hier problemen mee hebben. Is er een oplossing? Lees hier tips en tricks.
Welke voordelen kun je halen uit de service
Sommige toppers staan bekend om hun goed geplaatste service. Stel maar eens voor dat je tegenstander steeds de bal op je zwakke slag serveert. Hierdoor sta je vaak zwak in de ralley, erg vervelend dus… Een mooi wapen!
Daarnaast heb je nog spelers die zo hard serveren dat de bal niet eens terugkomt. Een ‘ACE’ noemen we dat in tennis. Spelers die dit keer op keer kunnen verliezen zelden hun eigen service game. Dit maakt hen tot lastige tegenstanders. Wil je winnen dan zal jij je eigen games moeten houden, maar ook een keer de service van de ander moeten breken. Lastige opgave als jouw service niet zo goed is….
Naast het harde serveren of goed plaatsen heb je nog spelers die veel variëren met de service. Snelle service hard door het midden, andere keer zacht de baan uit…. Je hebt geen idee welke service er nu gaat komen, je positie kan je niet aanpassen op de slag die komt. Dit geeft de serveerder altijd het voordeel, want die weet als enige waar hij gaat opslaan.
Met een goede service bepaal jij het spel!
1. ‘Mijn service valt als een dood vogeltje in het servicevak’
2. ‘Mijn service wil maar niet in het vak komen’
3. ‘De opgooi komt nooit waar ik hem hebben wil’
De eerste persoon geeft duidelijk aan dat het probleem bij de snelheid ligt. De tweede persoon geeft aan dat de bal maar niet in het servicevak wil komen. Duidelijke problemen, maar dit zegt nog niks over het raakpunt of de beweging van de service die zij slaan.
Als trainer kijk ik naar hoelang iemand speelt, het niveau van de speler en welke doelen behaald willen worden en of deze reëel zijn.
Ik kan zonder jou gezien te hebben niet de perfecte aanwijzing geven. Wel kan ik je inzicht geven hoe jij zelf kunt uitvinden waar het misgaat bij jouw service
‘Mijn service valt als een dood vogeltje in het servicevak’
Gaat jouw service echt heel traag en doet de bal niks meer na het stuiten in het servicevak dan behoor jij tot deze categorie. Deze categorie heeft het makkelijk betreft fouten vaststellen. De speler maakt namelijk een hele korte service beweging, brengt geen snelheid aan met zijn racket of stopt de slagbeweging bij het raken van de bal. De grootste reden is de angst om de bal fout te slaan, het uit handen geven van de controle waar jij vertrouwen in hebt. Wil je werken om meer snelheid te krijgen, kun je zorgen voor meer snelheid in je slag door de slag langer te maken of een bal met een bovenhandse strekworp steeds weer verder te gooien. Meest belangrijke is racketsnelheid op moment van raken van de bal.
‘Mijn service wil maar niet in het vak komen’
Gaat jouw bal steeds weer uit, dan behoor jij tot deze categorie. Om hier de juiste fout vast te stellen heb je het lastiger dan bij het vorige voorbeeld. Je moet eerst beslissen of je tevreden bent met de snelheid van je service. Als je tevreden bent met de snelheid dan kunnen we verder gaan naar het zoeken van de fout. Stel vast waar je service steeds uitgaat. Gaat jouw bal steeds in het net of achter de servicelijn, dan wil je weten of je de bal hoog genoeg raakt en of je een polsactie(pronatie) maakt. Stel maar eens voor: Een klein persoon(1.50 m) bij volleybal kan nooit in smashen, omdat het raakpunt van de smash onder nethoogte zit en de bal dus omhoog moet, terwijl iemand van 2 meter de bal omlaag kan slaan vanwege de grotere hoek. Om de bal over het net te slaan wil je de beste hoek hebben, dit doe je door de bal hoog te raken. Om de bal in te houden zul je de polsactie moeten gebruiken om de juiste hoek aan de bal te geven. Vergeet hierbij niet snelheid en de hoek met elkaar in verband staan. Gaat jouw bal alleen links of rechts uit, dan heb je het makkelijker. Je hoeft hier alleen je mikpunten te veranderen.
‘De opgooi komt nooit waar ik hem hebben wil’
Je zal het niet geloven, maar heel veel mensen komen in de problemen met de service vanwege de opgooi die ze maken met hun slechte hand. Behoor jij tot deze categorie dan is het vaststellen waarom hij niet goed gaat vrij makkelijk. De bal gaat te ver naar voor/achter/links/rechts.
De grootste reden is dat de spelers met dit probleem de bal opgooien met een gebogen arm, de bal te vroeg/laat loslaten of dat ze met de pols de bal de verkeerde richting meegeven. Wil je hieraan werken dan ben je in strijd om je concentratie erbij te houden. Je zal moeten oefenen met opgooien met een gestrekte arm, zonder de pols erbij te gebruiken en uit te vinden op welke hoogte je de bal los moet laten(bijv. mond/kin/neus)
De juiste keuze geeft jou voordeel!
Zoals begonnen in dit artikel maakte ik de vergelijking met de toppers die wij op tv zien. Wij kunnen precies dezelfde keuzes maken als zij. Kiezen voor een service naar de zwakke slag van de tegenstander, een harde service spelen of veel variëren. Om voordeel uit jouw service te halen wil je vertrouwen dat je service ingaat en dat hij stabiel is. Vanuit dit punt kun je namelijk al gaan plaatsen en variëren om het je tegenstander moeilijk te maken. Snelheid komt later! (juiste techniek maakt het makkelijker)
Juiste techniek maakt de service makkelijker
organiseert regelmatig clinics voor service/forehand/backhand/volleys etc.
Doe mee en zorg voor wapens in jouw tennisspel!